Ψαχνά

Τα Ψαχνά αποτελούν σήμερα κωμόπολη, περίπου 15 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας στη Εύβοια, με την οποία συνδέεται οδικώς μέσω της παραλιακής οδού Χαλκίδα – Ν. Αρτάκη – Ψαχνά.

Παλαιότερα αποτελούσε έδρα ομώνυμης κοινότητας, σήμερα είναι έδρα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Το 1928αριθμούσε 2.933 κατοίκους. Στην Απογραφή του 2011 αριθμούσε 5.827 κατοίκους.
Στα Ψαχνά υφίσταται από προπολεμικά βιομηχανία προϊόντων ελιάς και ηλεκτρικό εργοστάσιο. Ο πληθυσμός ασχολείται κυρίως με την γεωργία και κτηνοτροφία και κύρια προϊόντα είναι κηπευτικά και δασικά. Επίσης πριν από το 1930 στα Ψαχνά υπήρχε ταχυδρομικό και τηλεγραφικό γραφείο, δημοτικό σχολείο, ημιγυμνάσιο, δασοφυλακείο, αστυνομικός σταθμός, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς επίσης και συνεταιρισμοί, (γεωργικός, ελαιουργικός, συνιδιοκτητών δάσους, πολιτιστικός ως και αμαξοκαρραγωγέων).

Σήμερα λίγο πριν την είσοδο στα Ψαχνά, από Χαλκίδα, όπου υφίσταται γέφυρα μικρού ποταμού, επί υψώματος δεξιά του δρόμου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Στερεάς Ελλάδας όπου λειτουργούν επτά τμήματα και δύο σχολές του Ιδρύματος. Η παρουσία του Ιδρύματος αυτού έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης.

5063741